Viime päivinä olen sairastellut kotona, enkä edes koiran kanssa ole päässyt kunnon lenkille. Pilkahduksen tähän synkkyyteen toi miekkoseni joka antoi omaan käyttööni yhden läppäreistään. Itselläni siis tv:ssä tietokone kiinni ja kivempihan sitä kipeänä sängyn pohjalta on datailla ;) Kyseisessä läppärissä asennettuna Windows 7 joka kuitenkin herjaa vähän väliä olevansa feikki ja muutenkin tuppasi takkuilemaan.
Päätin kokeilla Linuxia joka itselle oli ennestään tuntematon. Jonkin verran tuli googleteltua ja vaikuttihan se Ubuntu varsin järkevältä vaihtoehdolta.

Linkistä saa enemmän tietoa, muuten artikkeli paisuisi todella pitkäksi :D

http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/viikon_ohjelmat/ilmainen_vaihtoehto_windowsille


Tv:n kyljessä oleva pöytäkoneessani on myös Windows 7 joka on takkuilulla ja hidastelullaan saanut minut monesti raivon partaalle. Myös sovelluksia ja niiden päivityksiä saa hakemalla hakea, eikä siltikään aina löydä tarvitsemaansa. Nyt olen päivän käyttänyt läppäriä (ja Ubuntua) ja tähän mennessä olen ollut tyytyväinen ja tuskin koskaan katumaan tulen päätöstä vaihtaa Windows toiseen käyttöjärjestelmään.
Kaikkia ohjelmistoja tähän ei tietenkään saa, mihin on Windowsissa tottunut. Silti monet tutut Windows ohjelmat ovat Linuxissa saman asian ajavia, mutta käyttöliittymä uudelleen pakko opiskella. Esimerkiksi LibreOffice, lähes saman tasoinen Microsoft Officen kanssa, mutta omasta mielestä ainakin kirjoitus asun korjaus on tässä paljon parempi ;D

Myös asennus saa plussaa, sillä ensin on mahdollista vain kokeilla Linuxia asentamatta ja voihan sen tietty Windowsin ”sisällekin” asentaa. Pitänee toki varmaan viikon tai kahden päästä kirjata pieni arvostelu uusiksi, kun on kunnolla kerinnyt perehtyä käyttöjärjestelmään. Asiasta kiinnostuneille vielä loppu linkki informaatiota ja asennusta varten: http://www.ubuntu-fi.org/

 

- chokmintt

PS. Ainiin omistan tosiaan koiran. Vekkuli sekarotuinen pystykorva, ehkä joku päivä kirjoitan siitä ja nappaan pari kuvaa uteliaimmille!